Berlin turen 2013

I 2013 gik turen mod Berlin i Tyskland, så Stettin i Polen, og så hjem igen. Selvfølgelig med alle de charmerende byer i mellem. Vi sejlede i vores 35 fod motorbåd, Morgenfruen.

Start den 19 maj  fra Nolds havn kl. 5.00, gennem Karrebæksminde broen kl. 6.00. Trist vejr meget tåget, vi venter på solen skulle bryde igennem, det gjorde den aldrig.

Guldborgsundbroen kl 9.00.

Gennem broen i Nykøbing kl 10.32 efter en halv times ventetid, flot tur fortsat gennem Guldborgsund, stadig uden sol, men tørvejr.

Ankomst Gedsr kl. 12.45 efter en del bølger det sidste stykke, koldt og det begyndte at regne kort efter vi havde lagt til. Så vi kunne lige så godt tage en lille lur, hvilket nu er sket. det blev vejret ikke bedre af, håber på opklaring til i morgen, hvor vi agter os over Østersøen.

 

20 maj.

Så ligger vi i Lübeck i en hyggelig lille havn på Teerhof Insel. Lige ved indsejlingen til Lübeck. Dette efter godt 9 timers sejlads, en fin tur over Østersøen, der var næsten strøget foran os. Meget lidt sol, men alligevel begagelig temperatur. Meget trafik ved indsejlingen til Travemünde, også nogle meget store skibe, men vi klarede os fint igemmen og trafikken tog af jo nærmer vi kom Lübeck.                   Det er en lille havn, men med meget fine klubfaciliteter, gratis bad i nogle meget fine baderum. Havnefogeden har vi ikke set endnu, så ved ikke hvad vi skal slippe i havnepenge.                                 Nu tager vi en dag af gangen, men regner dog med at blive her i Lübeck et par dage, for at kigge på byen.

 

21 maj.

Stod op til regn og trist vejr. Tog bussen ind til Lübecker centrum. Og hold da op hvor er Lübeck en flot og spænende by selv i regnvejr.                                                                                                   Første imponerende syn var Holstenertor, derefter afløste den ene flotte kirke den anden. Mest imponerende var Marienkirchen, så klokkerne der var faldet ned og gået i stykker ved et bombadement i 1942, hvor også store dele af kirken blev ødelagt. restaureret frem til 1959. Kirkerummet er 38,5 m. højt, så kan man da tale om at der er højt til loftet.                                                                          Det gamle rådhus også flot, i det hele taget næsten lige megert hvor man vente øjet hen var der flotte gamle bygninger, den ene flotter end den anden. Det må ha´ kostet utrolig med penge og arbejdskraft at genopbygge og restarerer efter krigen.                                                                                      Efter 6 timers byvandring blev vi enige om at vi  ikke kunne rumme mere i dag. Tog bussen tilbage handlede i Lidel på vejen hjem og kl. 17.30 var vi trætte og ømme i benene tilbag på båden, ren afslapning resten af aftenen, opladning til i morgen.

 

22 maj.

Stod op til trøsteløs regn, men vi blev enige om ved 11 tiden at det vist blev til dagsregn, så vi kastede los og sejled gennem Lübeck, trist med vejret, for det kunne havde været en rigtig smuk tur. Nærmest som at sejle i en park. Men puha to af broerne vi skulle under var godt nok ikke ret høje 4.40 stod der på kortet, vi er selv 4 m. så der var ikke meget luft imellem. Men det gik og vi ligger nu lige på den anden side af Lübeck, hvor de tre kanler løber sammen igen, i en lille havn Lübeck Motorboot Club.

Hen af eftermiddage blev det tørvejr, og vi gik ind og så Domkirken, fantastisk flot og imponerende, handlede lidt i Sky, Vi havde nogen problemer med at finde tilbage, gik faktisk i den forkerte retning, indtil vi fik spurgt et par flinke tysker om vej . Spiste  til aften i klubhuset, der er en stor husbåd som er indrettet til havnekontor og restaurant. Nakkefilet, pomfritter og salat pr. næse 4,50 euro, nu står den på afslapning i båden.

Nb. der kommer forhåbentlig billeder sener, i øjeblikket sige min hjemmeside at jeg har opbrugt kvoten af billeder, til trods for at jeg skulle ha plads til ca. 500 mere. Håber det løser sig.

 

23  maj     Jubi solen skinner og det har holdt tørvejr hele dagen. Gik i formiddags en lang tur langs kanalen, ville ha´gået ud til den første sluse, men fandt ud af der var lidt for langt, tilbage til MorgenFruen til frokost og et lille hvil (de første skosåler er slidt op). Om eftermiddage en tur indtil Lübeck Altstadt, Mødte et dansk par som også ligger her i havnen, har snakket med dem et par gange, men blev nu inviteret på et glas, når vi havde endt vores bytur, var på besøg i endnu kirke, og var inde og købe Lübecker Marzipan, sikke et eldorado for slikmunde. Efter endt tur var vi så på besøg hos det danske par i en stor dejlig stålbåd (40 fod)   fra 1998 så noget nyer en MorgenFruen, de kom fra Rungsted og havde boet permanent i båden i 10 år, så vi har noget at leve op til. Pudsigt nok mødte vi dem allerede i Nykøbing Falster og fulgtes med dem gennem Guldborgsund, de sejlede så til Nysted, hvor vi gik til Gedser. Men vi blev enige om at følges i morgen kl 9.00 til Möllen. De er også på vej til Berlin, men i Lauenborg vil de en anden vej,da deres båd stikker noget dyber end vores. Men måske vi mødes igen i Berlin, er ihverfald blevet enige om at holde kontakt. Når nu er det ved at blive sent og køjen kalder, så godnat til Jer.

 

24 maj

Startede præsis kl. 9.00 fra Lübeck sammen med Nessie V nåede først sluse kl. 10 måtte vente ca. en halv time på at blive sluset, alt gik glat, det var så vores debut en god sluse at starte med skulle kun hæves 1.60. De næste tre gik glat, ingen ventetid. Ved den 5. og sidste måtte vi vente på en stor flodpram der var på vej den modsatte vej. Det var Donnerschleuse her skulle vi hæves 4.10 . Så var vi da hævet ialt 11.85 over havets overflade i dag, og vi kunne fortsætte til Möllen, hvor vi ankom 14.15, fik en god plads lidt smal, men vi kunne lige klemme os ind.

Gik en tur i den hyggelige by, fik hilst på naren fra Möllen og fik trykke tommelfinger med ham, hvilket skulle bringe lykke, det var godt nok kun en statue, han er selv død for mange år siden, vi så hans grav ved kirken.Købt kager og inviterede Jytte og Henning på kaffe og Averna, fik en hyggelig sluder, inden det var tid til køjen, man bliver meget træt og søvnig af alt den friske luft.

 

Lørdag den 25 maj

Sejlede fra Möllen kl 8.30 i regnvejr og det fortsatte hele dage, to sluser begge ned den sidste 4,80, alt forløb fint det er nemmer at sluse ned end op fandt vi ud af. Ankom godt våde til Lauenburg kl.13.00. Fik kantet os ind på en plads langskibs, måtte sener flytte da det var der bådene der skulle tanke skulle ligge. Om aftenen blev vi inviteret på kaffe hos Jytte og Henning i Nessie V. Regnen forsatte hele dagen, aftenen og natten trist.

 

Søndag den 26 maj.

Overligger dag i Lauenburg.

Stadig regn, selvom der ellers var lovet sol. Ved middagstid trodsede vi regnen og gik en lang tur i Lauenburg, en hyggelig og spændende gammel bydel langs Elben, den nye del af byen er bygget oppe i sikkerhed for oversvømmelse fra Elben. Hilste på Der Rufer, som står  og varskoer skibene på Elben..Efter afslapning på MorgenFruen, var vi til afsked over et par glas god rødvin hos Jytte og Henning, vore veje skilles i morgen. Udvekslede mail-adresser, så måske vi mødes i Berlin.

 

Mandag d. 27 maj.

Vågnede op til tørvejr en helt ny fornemlse. ca. 8.30 vinkede vi farvel til Jytte og Henning og begav os ud på Elben. Vi havde fået at vide af den søde havnefoged at der var ingen problemer med at besejle Elben, der var masser af vand. Var lidt spændte på det med at krydse floden ved nogle bestemte mærker på land for hele tiden at sejle hvor floden var dybest, men det fik vi hurtigt færden af, og nu var kun den kraftige modstrøm et problem. De 65 km. tog ca. 8 timer ikke meget trafik, mødte et par enkelte flodlægter og blev overhalet af en. Så en del ørne både flyvende og siddene i træer langs bredden. Mange steder var Elben gået over sine bredder og træer stod i vand. Ca. 16.30 drejede vi fra Elben og in Müritz-Elde-Wasserstrasse, hvor vi lagde til ved flydebroer i Dömitz Stadt Hafen. Vi havde sol på næsten hele strækningen, skønt oven på to triste regnvejrsdage fandt en Aldi tæt ved havnen og fik handlet ind, måtte prøve hvide Aspargs som det er højsæson for i Tyskland, smagte dejligt, Gik en tur i en hyggelig by, men hvor er der meget her i det gamle Østyskland, som endu ikke er i orden, men man kan se at man er igang med at restaurere mange huse og man gør det næsomt og holder den oprindelige stil, selv om det nok i mange tilfælde ville være billiger at rive ned og bygge nyt. Men mange huse er allerede fint sat istand. Kom pludelig op på dæmninge ud mod Elben og her spankulerede en stork rundt på en eng fik nogle gode billeder, selvom jeg ellers er godt træt af fotoapparatet, det driller, vil ikke zoome og stille skarpt ,uden en gang i mellem. Afslapning med computeren resten af aftenen, og god bog for Mettes vedkommende.

 

Tirsdag d. 28 maj.

Blev enige om at vi havde sejlet nok i går, så vi trængte til en ovrligger dag. Fik cyklerne frem og cyklede en tur på dæmningen langs Elben. Kom endnu tætter på Storken som stadig spankulerede rundt i den samme eng. Fik taget nogle endnu bedre billeder. Kom forbi en gammel fæstning, som vi valgt at besøge 5 euro for os begge med pensionist rabat. Det var pengene værd fik en masse at vide om Tysklands historie, fæstningen var indrettet som museum og viste historiske oplevelser fra 1300 hvor fæstningen var fra og til nu. Vi var tilbage i båden kl 15.15. Var lige et smut henne og kigge på den første sluse som vi skal pasere i morgen, den ligger lige udenfor havnen. Spiste sen middagsmad, bl. andet hvide Aspargs, som det er højsæson for her i Tyskland netop nu. Så forøvrigt også på vores cykeltur resterne af den gamle jernbanebro over Elben, som blev bumbet under krigen, resterne har fået lov at stå som et mindesmærke, på den modsatte bred af Elben, som vi er på.

 

Onsdag d. 29 maj.

Stod op 7.15, gråvejr, men tørvejr  Aftalte at følges med en tysk båd fra Hamborg, som skal til Schwerin, så kan vi lure på de selvbetjente sluser som vi vil møde mange af nu frem over. Klar til den første sluse her i Dömitz kl 9.00  og gennem den 9.20. Fire sluser skal vi gennem i dag 2 betjente og 2 selvbetjente. det så nu ikke ud til at være så vanskeligt med de selvbetjente, man lægger til før slusen og drejer på et blåt håndtag, så starter slusen, når porten er åben og der er grønt lys, sejler man ind og skal igen lægge til ud for et håndtag, som man drejer og aktivere slusen. Endelig det blå håndtag, det røde er til, hvis der opstår problemer, og hvis kan man røre det kan man få lov at ligge og vente i flere timer til der kommer noget slusepersonale.                  Var fremme i Eldena kl. 13.15, hvor vi blev modtaget af en flink kvindelig havnefoged, som anviste plads tog mod fortøjninger og bestilling på morgenbrød fin service.    Solen har skinnet på næsten hele turen. Gik tur i byen, så kirkegården, kirken var desværre aflåst, fik handlet. Og så var det tid til aftensmad, hertil igen hvide aspargs.

 

Torsdag d. 30 maj

Stod op kl 7.00, det har småregnet lidt i nat, men er tørvejr her til morgen, håber det holder. Aftalte at følges med båden fra Hamborg, et par søde mennesker, også i dag, hvor efter vores veje ville skilles. Men da vi er klar til afgang, lidt i 9, første sluse er igen lige efter havnen, har de motor problemer og kan ikke starte. Så vi lægger ud alene, og klare den første selvbetjente sluse flot. solen kommer frem og det bliver meget flot vejr. 4 sluser i dag, da vi når frem til den sidst, en betjent sluse i følge kortet. Er der en del mennesker forsamlet ved slusen, der er sat festtelt op, og det viser sig at vi er meget velkommen, de har har ventet på en båd i flere timer. Slusen er ved at blive gjordt selvbetjent og man har indvielse af den. Nå vi kommer ind i slusen, og 50 mennesker står 6.5 m oppe og kigger ned på os, den gamle slusemester, skal aktivere slusen for sidste gang, og der sker ikke en dyt, ca. en halv time ligger vi der og venter til stor morskab, både for publikum og os. Endelig går slusen igang og vi kan komme videre. Ankomst Neustadt Glewe 15.45, en hyggelig men ret fyldt havn, men også her var hjælpsomheden stor, havnefoden og en hjælper fik flyttet en lille båd og der kunne blive plads til os langskibs. Dem i den lille båd blev meget fornærmet over at de skulle flytte for os, og jeg ved ikke om det var som straf at konen, en stor matrone, skiftede til badedragt. Og så forlod de ellers havnen i protest.  Vi havde lidt problemer med at komme ind til broen, der var kraftig strøm ud fra broen, frembragt af en vandmølle der lå lige ved havnen.           Da vi havde lagt til opdagede vi at vi havde sejlet med for lidt vand i tanken og vandpumpen havde kørt konstant, og dermed tappet forbrugsbatterriet totalt. Vi havde hverken vand, lys eller køleskab. Og laderen synes hurtigt at blive ret varm. Gik en tur i byen. Da vi kom tilbage var det stadig det samme, først kl. 23.30 startede køleskabet pludseligt og der var også en smule lys.

 

Fredag d. 31 maj.

Stod op ved 7 tiden, og da laderen kørte stadig, kontaktede vi den flinke havnemester for at høre om han evt. kendte en elektrikker der kunne kigge på det. Han ringede adskillige gange i løbet af dagen uden held, først kl 3 om eftermiddagen kom han og sagde at han havde fået kontakt og elektrikkeren ville komme til aften. Vi havde om formiddagen gået en tur i byen, der er rigtig mange flot istandsatte bindingværkshuse, dog også nogen der stadig trænger til  en meget kærlig hånd. Besøgte den gamle borg der ligger lige ved havnen, flot, men kunne slet ikke stå mål med fæstningen i Dömitz.    Klokken 18.30 dukkede en meget flink elektrikker op, målte batteri og lader igennem, og kunne berolige os med at alt var i orden, vores lader var blot for lille i forhold til vores batteri, og når vi havde tappe det helt, ville laderen være ca. 48 timer om at fylde det op igen. Så vi skulle bare vente. Kun 20 euro forlangte han for besøget, flink mand. Og vi kunne beroligede nyde aftenen med endnu en tur i den hyggelige by. Og ellers gå i seng og sove godt, ved seks tiden om morgnen var vi begge oppe at tisse, og stor var vores glæde, begge lamper lyste grønt på instrumen bordet, batteriet var ladet op.

 

 

Lørdag den 1 juni.

Ved ikke lige hvad der er sket kan se at den dumme hjemmeside her slettet flere dage, må se om jeg kan få rekonstrueret dem på et sener tidspunkt. Hvilket er sket nu.

Men lagde ud fra havnen i Neustadt Glewe, ikke uden problemer, havnefogeden kom løbende, lige så snart han så vi var ved sejle, der er en stærk strøm ud fra broen og da vi havde en lille tværbro meget tæt på os agter, og vi skulle ha´svinget snuden rundt, men efter at havnefogeden var røget på rumpen en gang så lykkedes det, og vi kom med slusen kl. 9. Efter kortet skulle den være selvbetjent, men på grund af noget broarbejde var der slusemester på. De tre næste var selvbetjente, men alt gik glat, vi ka bare det skidt, der med sluser Den højeste skulle vi hæves godt 4 m. i. Vores tanke var at sejle til Parchim,men da vi nåede der til kunne vi ikke finde nogen havn, jo der var vist nogle pladser inde i byen, hvis vi kunne kommer under en bro på 3.5 m. Så vi fortsatte yderliger 8 km. til en lille by Slate, havnen er bare nogle broer ud fra kanal kanten, der er vand og strøm på broerne, resten skal klares på et nærliggende hotel. Der ligger kun en båd ud over os, og vi har ikke set folk ombord, tror det er en der høre til her, så vi har hele havnen for selv, hvilket Mette har benyttet til lidt klatvask, medens jeg har funderet over verden i dejligt solskin på agterdækket. Der er ikke meget trafik på kanalen endnu,kun en båd ha vir mødte i dag ved en af sluserne og medens vi ligget her er sejlet en lille turist båd forbi og tilbage igen og her i aften er der så kommet to motorbåde forbi i samme retning som vi sejler. Så vi har det meget fredeligt, men også meget fredfyldt og smukt. Mette er gået i seng det er tanken at starte lidt tidligt i morgen og sejle helt til Plau en tur på ca. 45 km., men med 6 km. i timen og 4 sluser kan det gådt blive en lidt lang dag, så jeg vil også sige godnat til alle Jer der hjemme.

 

Søndag d. 2 juni

Vi lagde ud fra vores stille nathavn kl. 8.  Og var fremme ved den første sluse kl. 9. Sluserne starter først kl. 9 så vidt vi har kunne finde ud af. Den var selvbetjent, vi var alene. 3.80 skulle vi op, alt gik glat. I Lübz skulle vi først havde hævet en bro for at nå frem til slusen. Også denne gang klarede Mette det flot med opringning til der slusemester. Vi fik her følgeskab af en tysk stålbåd med et par meget forelsket unge mennesker, kærligheden kølnede dog lidt efter et par sluser hvor han ikke var så heldig med at lægge til og der blev hunset lidt med hende. Da vi kom frem til den næste sluse lå der allerede 3 både og ventede og der blev ikke plads til os og det unge par, denne var den højeste sluse på turen indtil nu 7,30 skulle vi op. Med vente tid og slusning gik der nok en time. Vider mod næste sluse vi var nu blevet førebåd med to både efter os. Ved den næste sluse ankom der en lille båd lige før os, det blæste nu ret kraftig og de havde deres problemer med at få lagt til ventebroen så de kunne betjene slusen. Det har på hele ture i dag været gråt, koldt og blæsende. Nu var vi fire både der slkulle sluses det gik lige de to var ikke så store. Efter den sidste sluse i Plau var der igen en sjov lille bro der blev hævet op på 4 blå søjler og vi kunne så lige snige os under, tror kun der var 10 – 20 cm luft imellem, vi havde til alt held lagt signalmasten ned, ellers var vores ankerlys røget. Indsejling til havnen kom lige efter, en flot moderne marina, men prisen var sørme også oppe på dansk nivau 18 euro og så skulle der yderlig betales for strøm, vand og bad. Men vi var heldig at få lagt ind næsten ud for hvor man kunne få tømt holdingtanken, det måtte vi betale 2 euro for, men så ligger vi også lige igen dejligt. Plau som ligger lige ud til Plau See ser ud til at være en meget spænende by, men også meget turistpræget, med mange hoteller, fortovscafer og restauranter, vi tar´ en dag mere her. Har også haft et lille problem havde ikke noget vand da vi kom i havn, vandværker strejkede, det vist sig dog kun at være en løs forbindelse.

 

Mandag d. 3 juni

Overliggerdag her i Plau. Fik om formiddagen handlet stort ind  i Sky. !0 minutters gang er langt med en tung rygsæk og 2  bæreposer, men vi kom da hjem. Om eftermiddagen gik vi tur i byen fik set det gamle Burgtårn, kirken og mange flotte bindingdværkshuse . Der findes mange fiskeforretninger også med røgvare, så vi ville flotte os med en røget Makrel 1.99 euro det var jo rimeligt, vi havde bare ikke set at det var for 100 g. Og manden sagde 8 euro, så var kræ da vist også betalt Det er vist den dyreste Makrel jeg har spist. Resten af eftermiddage og aftenen afslapning på båden, hvor vi tænkte på Carlo, den tidliger ejers hund som her i Plau for nogle år siden blev skambidt i ryggen af en anden hund, så alvorlig at det kostede 10 dage på dyrehospital. Den har det til alt held godt i dag, det havde den ihverfald sidste gang vi så den.

 

Tirsdag d. 4 juni.

Sejlede fra Plau kl. 9 næste mål var Warren i toppen af Müritz See, ingen sluser i dag og meget af turen på søer hvor man må sejle 9 km. nogle steder endda 12 km. i timen. Dagen statede med flot solskin, men da vi skulle sejle skyede det til og først ved middagstid kom solen lidt igennem igen. Fin tur igennem først Plau See så en lille kanal i Malchov måtte vi vente næsten en time på en lille svingbro. Hvor vi næste har været alene på kanalerne tidliger er der nu kommet mange flere både på vandet og inden timen var gået lå vi nok ca.  20 både og ventede her iblandt 3 store turistbåde. Man betaler her i Tyskland hverken for slusning eller broer, men her i Malchow er der tration for at man lægger mønter i en pose, som en mand står og stikker ned i både ( ved ikke om det bare er en snedig pensionist, der suplere pensionen) . Når vider gennem Fleesensee igen igennem en lille kanal  og så over Binnenmüritz til Waren. Landingen her taler vi ikke om, skulle være smart lige dreje rundt, snuden ind mod flydebroen også så ellers nok så flot køre bagenden ind, men der var altså lige lidt mer vind ud fra broen end Pedersen havde regnet med, så hvis der ikke havde været et par flinke tysker, dem er der for øvrigt mange af, til at tage imod fortøjninger så var det ikke sikkert det var gået så godt. Men nu ligger vi her, har været hos havnefoged 18 euro, vi er ved at nærme os danske priser. En tur i byen, var Plau turist præget, så er Warren det da endnu mere, cafer, hoteller , isbarer og fortovsbarer. Har brugt et par timer på Müritzeum et naturhistorisk museum, meget spænende alt om  naturen i Müritz See og naturpark. Store akvaria med alle de forskellige fisk der lever her i søer og kanaler. Beskrivelse af fugle, dyr og planter. Hjem til aftensmad mørbradbøffer ikke så ringe, og nu dagbogs skrivning, og det for i ikke mere af nu godnat.

 

Onsdag d. 5 juni.

Klar til afgang fra Waren ca. kl. 9, sejlede over og fik disel på 385 l. 685 euro. Så var vi klar til den store Müritz See. Vejret kan ike være bedre total vindstille og højt solskin. Ankom til slusen ved Mirow ca. kl 12.30, der lå allerede 3 både og ventede og kort efter kom en Hollansk båd også. Og der skete bare ikke noget med slusen efter ca. en times ventetid viste det sig så at der kom en stor skubber med en pram ud af slusen, og endelig kunne vi komme ind. Uha vi havde inden slusen paseret et par meget lave broer, men sluselemmen som vi skulle under både for at komme ind og ud igen, den var da endnu laver, men vi kom under og der blev plads til alle 6 seks både, der var kommet yderliger en lille tysk motorbåd til.                     Kl. ca. 14 anløb vi havnen i Mirow, her var havnefogeden på broen, Ole hed han. Han anviste plads og hjalp med fortøjningerne. Han har udover jobbet som havnefoged også en lille foretning, med alt til den daglige fornødenhed, desuden en lille skibsafdeling med søkort, fender, reb og meget andet. Der udover er han kok og tjener, servere kaffe, kolde drikke og pølser, jo han har nok at se til. Jo han tog også mod bestilling på morgenbrød. Nok næsten den fineste betjening vi havde fået indtil vider. Der manglede kun at, som i to tidliger havne, at dannebro blev hejs på klubstanderen, når vi ankom. Var ude og handle lidt om eftermiddagen, set kirken og lidt af byen. Skal lige nævne at prisen for at ligger her er 12 euro så det har vi heller ikke noget at klage over. Der er vaskemaskine, så vi beslutter at ligge over en dag få vasket og ryddet lidt op i skibet, det er jo allerrede lørdag at Maria og Bjarne støder til os. Der skulle vi gerne være i Fürstenberg. Vi glæder os til besøg. Det skal lige tilføjes at når vi taler god service, skal det siges at der ikke findes tørretumbler, men Mette for anvist tørresnore i deres private have til fri afbenyttelse.

 

Torsdag d. 6. juni.

Overliggerdag her i Mirow, et dejligt fredeligt sted. Mette vasker, jeg for tjekket olie, smurt ror og andre småting. Er lidt imponeret der er ikke noget svind i motorolien. Om eftermiddagen en tur i byen. Vi har ikke mødt eller set en danskler siden Laueborg, hvor vi forlod Jytte og Henning. Har forøvrigt fået mail om de er nået Berlin.  Set slot og kirke her og ellers slappet af.

 

Fredag d. 7 juni.

Afgang fra Mirov lidt i otte efter at havde hentet frisk morgenbrød hos Ole havnefoged. Ville gerne være ved den første sluse kl. 9. Det kom også til at passe fint. 5 sluser skal vi klare i dag alle nedad og ingen af dem særligt meget ikke over 2 m. Der er blevet livlig trafik på søerne og kanalerne, og vi har haft lidt ventetid ved alle sluser i dag, dog højst mellem 20 og 30 minutter. Og sørme da vi lå og ventede ved en sluserne blev der fra en af bådene som  kom ud af slusen  råbt kan i ha´god tur. De første dansker, helt rart at høre. Da kl. var ca. 14 havde vi paseret den sidste sluse i Fürstenberg efter en fantastiks flot tur i flot vejr. Jeg har sagt det før men der er meget smukt hvor vi sejler, som en havnefoged sagde der blev ødelagt meget i DDR tiden, men naturen fik man da ikke ødelgt.  Ca. 14.15 lagde vi så ind i Fürstenberg Yacthafen, fik en god plads med udsigt over søen 12 euro dertil strøm. Så skulle der betales 25 euro i depositum for nøglen til toilettet, så er man da også sikker på at få den igen. Har lige været en tur i byen der er en meget flot kirke her. Og Ravnsburg konsentrationslejr for kvinder ligger lige overe på den anden side af søen. Har talt med Maria her til aften, de har pakket og er klar til afgang mod Berlin i morgn kl 8, vi glæder os til deres besøg.

 

Lørdag 8 juni.

Overligger dag her i Fürstenberg , har fået gjordt lidt rent og ryddet op så vi er klar til at få besøg at Maria og Bjarne plus Sofhie naturligvis. Handlet lidt ind og så ellers ventet. De tog fra Næstved kl. 8 i morges,og først kl. 18.30 landede de de her i Fürstenberg, længe at være undervejs. Banelinien her til Fürstenberg er åbenbart nedlagt om det er permanent eller midlertidigt kan vi ikke rigt finde ud af. Fik lidt koldt at drikke, det trængte man til sener mad på agterdækket, fatastisk flot vejr. Stor dramatik i havnen sener på aftenen, pludselig lød luftalatmen, og manden i nabobåden råbte at der blev råbt om hjælp ude fra søen, vi kunne så i skumringen se at der var en robåd på vej ud til et mennesker der lå et godt stykke ude i søen og råbte om hjælp, hurtigt fik også en stor charterbåde startet op og kom ud til undsætning vi kunne så hører at de fik personen reddet op på badebroen. Hvorefter der kom 3 udrykningskøretøjer og der hurtigt blev sat en rednings gummibåd i vandet og den kom ud og fik hentet den forulykkede. Vi fandt aldrig rigtig ud af hvad manden lavede derude på denne tid af aftenen, men det menes at han har ville tage en svømmetur og måske af noget understrøm og måske krampe, vandet er ved bredden 21 grader, men er måske meget koldet på de dybe steder. Manden var ihvertfald  i panik kunne vi høre på hans råb om hjælp.

 

Søndag d. 9 juni.

Stadig flot vejr med højt solskin, efter mogenmaden gik vi en tur og besøgte Stadskirken. Fantastisk flot udefra, men meget enkel inden for. Der var en fin udstilling , på første salen  om DDR tiden, mange billeder af grænsebevogtning flugtforsøg og meget andet. Efter besøg i kirken gik vi ud til Koncentrationslejren Ravnsbrüg, en lejer for kvinder især unge, tankevækkende og skræmmende at gå rundt her og tænke på at 130.000 tusinde gik i gennem lejren fra 1939 til 45 og kun 40.000 overlevede opholdet. Der var en minde afdeling for hvert land der havde haft fanger i lejren. Også Danmark var reprsenteret. Der havde dog kun været ca. 30 danske fanger og først fra 1943. Heraf døde kun 3 og dette skyldtes at de fik rødekors pakker fra Danmark, og var derfor bedre stillet end de andre fanger. Hvoraf hovedparten var polske jøder.                                                                                   En god men tankevækkende eftermiddag, hjem til sen frokost. Efter en tur i pengeautomat, afslapning i båden. Og nu er Maria og Bjarne cyklet en tur, vi andre slapper af med kryd og tværs og computer.

 

Mandag 10 juni.

Lagde ud fra Fürstenberg kl. godt 9, ville ellers havde været afsted allerede 8 men kunne ikke komme til aflevere den dyre nøgle før kl 9 havnefogederne starter ikke så tidligt her nede. Flot solskin og næsten vindstille. Nåede den første sluse efter godt en times, det går stadig nedad og ikke så meget i dag det meste er 3 m. Det er skønt sådan at havde fået manskab på, nu kan jeg bare stå og lege kaptajn ved sluserne, både Maria og Bjarne er hurtigt kommet efter det. Fire sluser skal vi gennem i  dag frem til en lille  havn i Mildenberg. Igen dejligt varieret landskab, det er blevet lidt mere åbent, med enge og marker ind i mellem skovene. Vi havde set at der skulle være indkøbs muligheder i Mildenberg, der var også en lille forretning i forbindelse med havnekontoret, men det var stort set kun øl og vand der blev solgt, det er selvfølgelig også vigtig, men da vi er ved at være kørt ud for fast føde, var det lige som ikke nok. Så vi måtte flotte os med et besøg i den nærligende havnerestaurant. Ellers ligger her i Mildenberg et stort gammelt teglværk fra tiden før genforeningen, som i dag er teknisk museum, men vi blev enige om at det var for varmt til at kigge på teknik, så istedet blev der slappet af, man bliver meget træt siger Maria af al den friske luft. Vi havde også sejlet godt 6 seks timer. Fandt en lille grav ved kanalen over en ukendt tysk soldat, som teglværksarbejderne havde fisket op i april 1945. Og havnefogeden havde så begravet ham, han blev aldrig identificeret.

 

Tirsdag den 11 juni.

Lagde ud fra Mildenberg, efter at havde hentet morgenbrød hos havnefogeden og spist det. Tanken var at sejle til Oranienburg ca. 45 km. Fire sluser ned den højeste på 6 meter. Den sidste i  Oranienburg var vi lidt spændte på vi kunne på kortet se, at vi her er kommet ud på Oder – Havel kanalen, som skulle være meget befærdet at store flodpramme på vej til og fra Berlin fra Oder. Og der her kunne forventes længer ventetid for sportsbåde som os. Men da vi nåede frem igen efter en flot tur i meget fint vejr, var der grønt lys for os og vi kunne sejle lige ind og blive sluset. Vi havde også kun set en skubber med to store pramme med kul på, som vi overhalede, kort før Oranienburg, vi gik  imd i en lille hyggelig havn kort efter slusen kl. 14.40. Efter et par stykker brød med resterne af vores pålæg, har vi i samlet trop, været oppe i byen og handle ind i Lidel. Har vores problemer med de tomme flasker, hver forretning tager kun de flasker som de selv forhandler. Lidel tog 4, Netto overfor var lidt mere forhandlings villig tog 8, de sidste 4 røg i skrældebøtten. Så nu skal der grilles pølser her i aften, alle glæder sig.                                                                                                                    Så nu er der kun et stræk tilbage til Berlin, men regner med at ligge over her i morgen, vil ud at se koncentrations lejren Sachsenhausen, som ligger ikke så langt fra havnen. Maria og Bjarne har været ud og dyppe tærene ved en lille strand her ved siden af havne

 

Onsdag d. 12.

Overligger dag her i Oranienburg, stadig utrligt flot vejr. Sov lidt længe, og gik så efter morgemaden ud til Sachenhausen koncentrationslejer. Igen en meget  tankevækkende oplevelse. Det er helt uforstålig hvilke gruopvækkende ting der er foregået i de lejre. Efter 5 timer vente vi tilbage til båden fyldt med indtryk som vi måske godt kunne havde undværet, men som også er med til at fortælle noget historie, som vi jo til alt held ikke har oplevet. Afslapning og fordøjelse resten af dagen.

 

Torsdag d. 13 juni

Så nåede vi vores mål Berlin. Sejlede fra Oranienburg kl. 9.45 lidt overskyet og blæsende. Men inden vi kom ret langt var det igen flot vejr. Bjarne og Maria skiftedes til at styre og kl. 12.30 ankom vi til Spandau i Berlin, lagde til i en lille havn på Citadellet fredelig og rolig havn bortset fra flyvemaskiner der letter og lander ikke så langt herfra. Ingen sluser i dag og kun 28 km. Fik besøg hjemmefra om aftenen af Birgitte og Ole. Meget hyggeligt de havde taget motorcyklen her ned. Var om eftermiddage lidt rundt og kigge på Spandau Alte Stadt meget hyggelig og livlig bydel. Fik handlet lidt ind i en meget international butik, hvor vi ikke kendte så meget, men meget flot frugt og grønt afdeling. Det blev meget lummert i løbet af aftenen og endte også med regn og blæst i løbet af natten.

 

Fredag d. 14 juni.

Efter morgenmaden tog Mette og jeg U banen til Charlottenborg og så slottet udefra, meget flot, men endnu flotter var næsten parken.De unge tog cyklerne ind til centrum, tror nok de snød lidt og tog U banen noget af vejen. Vi fik på vej hjem handlet ind i en Lidel, den kender vi hjemmerfra. Var tilbage i båden ca 16. Gang i madlavningen Birgitte og Ole kom til hyggelig grilning på agterdækket kl. 18.00, der blev skyllet efter med lidt rødvin og Jagtbitter. Det blev lidt sent, men hvad gør det når man har ferie . Lidt køliger vejr men stadig flot.

 

Lørdag d. 15 juni.

Vi tog alle 4 U Banen ind til Aleksander Plads og kom efter en times tid op i fjernsynstårnet 207 m. op. Og hvilken udsigt næsten hele Berlin set fra oven, imponerende. Derefter en tur ned af Unter de Linden, hvor den ene flotte bygning afløste den anden, til slut på gaden Brandenburger Tor. Nød en kop kaffe med udsigt til Rigsdagsbygningen. Så kunne vi heller ikke rumme flere flotte og impnerende bygningsværker. Vi tog hjem. Maria og Bjarne tog videre ville finde en restaution hvor maden bliver serveret af blinde og gæsterne føler sig også blinde da der bliver serveret i helt mørke og man ved ikke hvad man får, de fandt den også og fik bestilt bord til dem selv til i morgen. Jeg tror ikke det lige er noget for mig vil gerne kunne se hvad jeg putter i munden. Er meget, meget impneret af måden at komme rundt på i Berlin der går U-Banen, S-toge, busser og sporvogne på kryds og tværs i byen. Og har ikke oplevet at vente mere end 5 minutter på næste tog. Hjem i båden til hvile at trætte ben. Berlin er meget stor har vi konstateret. Regner med at flytte teltpælene i morgen til Postdam i den sydlige udkant af Berlin. Ved godt jeg har været lidt bagud med dagbogen,  men vi har oplevet så meget de sidste dage, men er nu ajur med bogen mangler så billederne, men det kommer.

 

Søndag d. 16 juni.

Lettede fra Spandau ved 10 tiden, nu var det tid at komme videre, der er kmmet spindelvæv i fortøjningerne. Turen mod Postam var ret spænende, føler at  der næsten var kapsejlads hele veje. Måtte hele tiden ligge og korigere for ikke  at sejle nogle ned. 13.40 løb vi ind i Yachthafen Postdam. Og hvem lå lige inden for havnen det gjorde Nessi V vore venner fra Rungsted, som vi fulgtes med fra Lübeck til Lauenburg, ja verden er lille en gang imellem, viste godt at de havde ligget i Postdam, men hvilken havn og om de var her stadig viste vi ikke. Vi viste også at de var ankommet her til allerede den 6 juni, men de lå her altså stadig, så vi fik en god snak over et glas vin. Det ser ud til at være en fin havn og der skulle være en del at se på tæt ved havnen, så 3 dage har vi betalt for, og mon så ikke vi skal til at ha´ vent næsen nord på igen, Berlin er så stor at man kunne bruge uger. Men det er også rart at havde noget til gode. Nu er Maria og Bjarne draget ind til centrum for at prøve at spise i mørke, vi har derimod fået dejlig biksebad og resten af aftenen bliver vist afslapning.

 

Mandag d.17 juni.

Tog afsked med Jytte og Henning, som ville søge stille og roligt mod Hamborg, de var lidt spændte på hvornår der blev åbnet på Elben og Elbe-Side kanalen, så de kunne komme igennem. Efter morgenmad tog Maria og Bjarne ind til Centrum, Maria ville shoppe og Bjarne på et computerspils museum. Mette og jeg tog cyklerne og kørte til den stor park ved Snasusi. Besøgte slottet Neues Palsis, meget flot og der blev også passet på det har aldrig set så mange kustoder og vi måtte futte rundt med nogle meget store sutsko, for ikke at beskadige gulvene. Meget imponerende  og det var parken også. Parken ved Slottet Sansusi var i jeg ved ikke hvor mange terrasser ,som endte i mægttg springvand. Overalt var der store statuer, virkelig en flot cykeltur, men varm, så efter 5 timer blev vi enige om at vi måtte tilbage til båden og ha¨noget at spise og ikke mindst drikke. Men vi var enige om at vi ikke var færdig med parken. Da de unge mennesker havde meddelt at de ikke nåede hjem til spisetid, så tog vi lidt salat og et stykke rugbrød,. Og så sprang vi på cyklerne igen og kørte ind til centrum af Posdam, havde fået at vide at der gik en sti langs vandet næste helt ind ti centrum, den fandt, og vi fandt den lille Brandebuger Tor, gågaden, og efter lidt søgen fandt vi også Hollænder gaden hvor alle husene ligger med en meget speciel gavl ud mod gaden, et meget charmerende kvarter. Efter at ha´ kigget os lidt omkring fandt vi stien tilbage og kom så tilbage til båden næsten samtidig med Maria og Bjarne.Efter at havde udvekslet oplevelse og lidt natmad var vi alle tjenlige til sengen, det er hårdt at være på ferie.

 

Tirsdag den 18 juni.

Pyha næsten 30 grader fra morgenstunden og det skulle blive endu varmer i morgen 32-33 grader har man lovet. Nå vi trodsede varmen og tog alle fire i Berlins Zoologiske have. Det var en varm men god oplevelse, is og lidt koldt at drikke gjorde at det var til at holde ud også en masse store træer som gav god skygge hjalp lidt. Men det var en flot zoologisk have med rigtig mange dyr og langt de fleste så ud til at havde god plads. Og man kunne se at de var i fuld gang med at lave nye anlæg. Der var flere store voliere som man via sluse kunne komme ind i, og en af dem fik jeg et gensyn med min Stylteløber fra Limfjorden sidste år, gensyns glæden var vist størst fra min side. Efter 6 timer blev vi enige om at vi havde set det meste, der skal dog nok være noget vi havde overset, og vi tog trætte hjem til båden. Bjarne er en ørn til at finde de rigtige tog, så måske han godt kan bruges selvom han hverken er bådmekanikker eller håndværker af anden slags. Sejlet hen og fået fyldt vand på tanken var ved at være tom Grillet spist og slappet af. Er blevet enige om at tage endnu en dag her i Postdam. Mette og jeg synes ikke vi var blevet helt færdig med parken ved Sansusi Slottet, og vi synes også at Maria og Bjarne skulle opleve den.

 

Onsdag 19. juni.

Vågnede op til en meget varm dag, vi har valgt at blive i Postdam en dag mere, så  efter morgenmaden og vores sædvanelige Jagtbitter går Mette og jeg til havnefogeden for at betale for vand og en overnatning mere ialt 16 euro. Og så lægger vi ellers ud på cykel for at se det sidste af Sansusi parken. Mødte flere ting som vi ikke havde set den anden dag først et Romersk badehus, dernæst et meget flot Kinisisk Teehus og endelig selve Schloss Sanssouci, med et hav af terrasser op til slottet beplantet med vinstokke og Figentræer langs murene i en form for små drivhuse hvor dørene kunne åbnes. Mette måtte på grund af varmen opgive halvejs oppe. Det var også meget varmt og trykkende, men jeg kom til tops og fik været rundt om slottet, købt et par kolde vand kom ned igen og fandt Mette på et skyggefuldt sted. Efter lidt koldt at drikke var vi klar igen, var lige et smut inden om en lille smuk rosenhave med gamle duftende roser. Blev så enige at det var for varmt og cyklede tilbage til båden og overlod cyklerne til Maria og Bjarne som så trodsede varmen og cykled tur i parken og lidt i byen. Mette og jeg slappede af, det var ren afslapning de unge havde lovet at lave mad når de kom hjem, ja de havde ligefrem bedt om det. Og vi fik dejlig Chili Con Carne. Og frygtede så ellers lidt varmen i morgen der er lovet 34 grader.

 

 

Torsdag d. 20 juni.

Stod op til fuld sol  og temometeret viste allerede 38 grader på agterdækket. Efter morgenmad, slap vi Postdam, var  inde ved en diseltank lige efter havnen.  Tankpasseren sagde at vi var den tredie danske båd i denne uge. Ved at Jytte og Henning var inde at tanke her også. Han fik julelys i øjnene da han hørte at vi havde 2 tanke. Desuden fortalte han at vi fik meget vind og torden til aften Fik fyldt begge tanke op, så nu burde vi kunne komme hjem.  Sejlede tilbage til Spandau igennem slusen her det var de unges 10 sluse og den første op, men det klarede de også flot. Sejlede vider Tekler See i det nordlige Berlin, her var man ikke særlig venlige over for gæstesejler. Der lå havne hele vejen rundt i søen, men de tre første vi prøvede ved, stod der en sur tysker og vinkede afværgende med armene, samt råbte ingen plads til gæstesejlere. Men det fjerde sted blev vi modtaget med kyshånd at en søde tysk havnemester der anviste os en fin plads, han hjalp med fortøjninger, og var på alle måde urolig hjælpsom. Da vi sener spugte om der fandtes indkøbs muligheder i nærhede, tegnede han et fint kort, med vej til en  Lidel, Og da vi så var klar til at gå de 3 km. som han menter der var, Så holdt han klar i sin bil  og vi blev kørt der ind.. Gik hjem gennem en skov, men varmt var det. Vi havde inden indkøbsturen overvundet vores frygt for fersk vand og Maria, Bjarne og jeg hoppede i fra badebroen på skibet, dejligt afsvalende. En lidt sjov fornemmelse, vandet havde ikke samme opbærings kraft  som saltvand. Men dejlig svalende og efter vores indkøbstur blev der taget endnu bad i søen. Ved ni tiden sad vi og spiste på agterdækket med hele bagbeklædnigen rullet op. Vi var alle enige om at tankpasseren vist ikke havde ret med hensyn til vejret. Men pludselig unden nogen varsel stormede det så vi havde svært ved at få lukket siderne med, har aldrig oplevet  et så pludselig skift før. Sener kom der volsomt regnvejr og torden. På et tidspunkt var tordenvejret meget tæt på og strømmen på broen røg. Vi sad tryk i vores kahyt, men kunne ikke lade være med at tænke på  de stakler der evt. lå på søen stadig  Efter et par timer løjede det af, og vi gik alle i seng en oplevelse riger.

 

Fredag d. 21 juni.

Alle havde vist sovet godt oven på aftenens uvejr. Vi havde fået landstrøm igen, og havnefogeden og hjælper havde travlt med at rydde op efter uvejret, der lå grene overalt, alt hvad der kunne vælte var væltet, Vi tog afsked med den meget flinke havnefoged sejlede ud på og ud af Tegler See igen. Med retning mod Oranienburg, ville prøve at finde havnen inde i byen hvor vi havde læst om at der skulle være næsten tamme sumpbævere. Vi fandt også havnen ved 1 tiden, men det viste sig at sumpbæverene var forsvundet for flere år siden. Til gengæld var her vældig travlhed to store grene var knækket i stormen og den ene var uheldigvis faldet ned oven i klubhuset og lavet et stort hul i taget. Men også her var havnefogeden vældig flink og hjælpsom, i må sidde overalt grile, ja vi måtte næsten hvad vi ville sagde han. Var meget imponeret over en ældre mand på nabo båden, han havde kun et ben og en stok, ikke desto mindre færdes han flot på broen , sprang nærmest ombord på båden, han havde en fantastisk balance. Mette og jeg gik en tur fandt let slottet i Oranienburg og da man reklamerede med at kun parken i Sansusi var flotter end parken her, ja så blev vores nysgerrighed vakt og vi betalte de 5 euro det kostede for at komme ind. Men vi blev meget skuffede og synes slet ikke man kunne samligne de to parker. Jo der var mange sjove ider her og der var og man var igang med at plante en masse sommerblomster. Men det virkede som om der var alt for lidt mandskab, meget var forsømt og en del næsten overgroet af ukrudt, så måske man skulle søge et job. Nej vi søgte hjemad fik handlet i en Netto tæt på havnen, mødte Maria og Bjarne på vejen hjem, de havde taget cyklerne og var ude for at inspicere byen. Fik grillet noget fisk som skulle være Laks, men alle påstod det hverken lignede eller smagt som sådan, selvom det stod på posen. Spillede yatsin om aftenen Maria vandt begge gange til trods for at hun påstod slet ikke at kende spillet. Fik drukket lidt koldt Sangria. Bjarne fik også her en dukkert i havnen, vi andre syntes ikke det fristede i dag.

 

Lørdag d. 22 juni

Drog fra Oranienburg ved 10 tiden efter morgenmad. Måtte vente ca. en halv time ved den store sluse i Oranienburg og så gik det ellers rask videre på Oder-Havel-Kanalen og ankom en lille havn Marienweder. Her løb vi ind i en havnefest med Live-musik lige uden for båden, var lidt spændt på hvor længe sådan en fest kunne vare, men den flinke havnefoged forsikrede os om at musikken stoppede ved midnat. Vældig fornøjelig vi fik en Carryvurst und eine grosse bier og hyggede os med musikken, 4 herlige gutter, som forsøgte at synge på engelsk, men måtte opfinde nogle ord selv når de ikke kunne huske teksten, Rigtig nok sluttede Bandet med spille kl. 24. men så starede man da bare en cd-afspiller og forsatte festen. Mette og jeg sov godt nok nede i agterkahytten, men Maria og Bjarne klagede lidt over at der først blev ro ved 4 tiden.

 

Søndag 23 juni

Afgang fra Marienwerder kl. ca 10. Alle var lidt spændte for i dag skulle vi prøve det store Schiffshebewek  Niederfinow. Et kæmpe badekar man sejler ind i 82 m. langt og 9.5 m. bredt. 36 m skulle vi sænkes ned turen tager kun 5 minutter. Vi ankom til ventepladsen 12.15 og vi lytte på radioen, og pludselig blev der sagt at der Sportsboot måtte sejle frem det gjorde vi så og lå og ventede lig før elevatoren, indtil en flink mand kom og sagde at der måtte vi ikke ligge vi skulle tilbage til ventepladsen, hvlket vi så skyndsomst gjorde, der lå nu en tysk sejlbåd som vi havde overhalet. Imedens vi sejlede tilbage blev portene åbnet og en del både sejlede ud blandt andet 4 store turistbåde, hvor de 3 bare vendte og sejlede ind igen, det var bare for at opleve turen op og ned. Så blev der givet signal og sportsbådene blev kaldt ind. Det var en oplevelse at sejle ind 36 m oppe og blive lukket ud 36 m længer nede.           Turen gik vider 22 km. længer fremme fandt vi en havn i Oderberg med gæstepladser og igen en flink havnefoged der stod parat på broen og tog imod os. Da det kneb med kartofler gik Mette og jeg en tur for at se om vi kunne finde indkøbsmuligheder selv på en søndag, et par ældre damer sagde at det kunne vi godt opgive alt var lukket, men

vi kunne få den enes kartofler, så kunne hun købe nogle nye i morgen, hun ville ikke en gang havde noget for dem, gav hende dog 2 euro, som vi sener fandt ud af nok var for lidt, kartofler er noget af det der faktisk virker lidt dyre end der hjemme. Men vi reddede aftensmaden.

 

Mandag den 24 juni.

Undskyld jeg er kommet lidt bag ud, men det skyldes at vi er kommet ind i Polen, og så virker mit tyske net-værk ikke. Men lige nu ligger vi i Stettin og kan bruge havnenes net-værk.  Men mandag sejlede vi  altså fra Oderberg kl. 8.30,  Maria og Bjarne fik lov at sove videre . Fint vejr, men temperaturen er faldet noget. Ca. kl. 10 var vi fremme ved sidste sluse på vores tur, ind i Øst Oder. Der en kanal som løber paralelt med Oder, men som ser noget mere spæende ud at sejle på. Ved slusningen var vi fuld besætning igen, skulle kun ca 1 m. ned, var helt alene i slusen, også denne sidste sluse gik glat. Ca. kl 13 var vi fremme ved en god lille havn i byen Schwedt. Blev modtaget af en flink tysker fra en båd vi har fulgt i de sidste havn. Han er en meget gemyttelig fyr, sejler i en dansk LM motorsejler, og han har holdt sejlerferie i Danmark mange år. Kender Karrebæksminde.. Men blev dog ikke så populær da han påstod at dansk ikke er et sprog, men en halssygdom.                                                     Gik en tur i byen og fik handlet lidt, man kan se det har regnet meget her plænene ved havnene er helt blød. Der lå en dansk båd i havnen fra Løgstør, det er vi ikke forventet med, det viste sig dog at de fra var Ærøskøbing og var på beasøg hos noget familie her, skulle nord på mod hjemmet dagen efter. Det begyndte at regne i løbet af natten

 

Tirsdag d. 25 juni.

Vågnede op til regnvejer og et gevaldigt dyk i temperature, højst 14-15 grader. Det ser ud til dags regn, men vi besluttede alligevel at sejle. Ved 11 tiden kastede vi fortøjningerne en lidt våd fornøjelse. Men det er da godt man kan sidde inde i tørvejr og styre. Overhalede et par sejlbåde, med masten lagt ned, dem har vi for øvrigt mødt en del af på det sidste, sikkert nogle der skal i Østersøen og måske til Danmark. Dem kunne man godt ha´ lidt undt af sådan en renvejrs dag hvor de sidder i det fri. Når ca. kl. 14 lagde vi til kaj i en lille by Mescherin  som vores rare tysker havde anbefalet, som en hyggelig lille bjerg landsby. Det kneb med at se hyggen i regnvejr. Skulle ringe for at få kontakt med havnefogeden, men ingen af de 2 nr. der stod på et skilt duede, men der var også en adresse, så Mette og jeg drog ud i regnen, fandt da også sød kvindelig havnefogede, som lovede hurtigt at komme ned og give os strøm og 200 l vand fik vi på tanken, 10 euro for det hele, så var der godt nok heller ikke lys på toiletterne, var vist røget i tordevejret. Om aftenen stilnede det så meget af at vi alle kunne gå en tur og jo det var en hyggelig lille by, med meget vel plejede haver, og en lille fersken plantage, de var dog langt fra modne endnu. Tilbage til båden hvor vi var inviteret i biffen i forkahytten, Bjarne havde En Konlig Affære med på DVD. En god afslutning på en ellers lidt trist dag. Måtte ha´ gang i fyret for at holde varmen.

 

Onsdag d. 26 juni .

Sejlede fra Mescherin ca. kl . 10 sejlede nu endeligt ind i Polen, men har de sidste dage ligget på grænsen med Tyskland på den ene side af Oder og Polen på den anden side. Skulle i dag ind gennem Stettin hvor et par broer stod til 3.80 på kortet, så da vi nærmede os turde vi ikke andet end lægge kalechen ned, gik fint kom flot under og fandt også vej ind i Stettin. Var noget spændte på om vi kunne finde nogen havn, der var ikke rigtig angivet nogen på kortet, men pludselig lige midt i byen var der nogle flydebroer ved en fiskegrill, hvor vi godt måtte ligge, en ansat i grillen kunne lidt engelsk, ellers forstår vi ikke noget som helst af sproget her, synes de bruger en masse z. Vi fik strøm og anvist toilet og brus. Prisen var godt nok også lidt mere dansk end vi har været vant til på det sidste 71 sloty ca. 125 kr.    Gik en tur i byen, Stettin virker som en spænende by, utrolig mange flotte gamle store bygninger, men også meget nyt moderne ind i mellem. Fandt et stort indkøbscenter med mange sko og tøjforretninger, lige noget for pigerne, Der var også  et Rewe supermarked, hvor vi fik handlet ind, mærkeligt ikke at kunne læse  hvad vi købte, men kun kunne gå efter udseende. Fik købt en fin oksesteg til grillen, som blev god. Alting virker noget billiger her, men har også læst at en Polsk ufaglært kun har omkring 15 kr. i timen, ved ikke helt om det er tidssvarende. Der findes en del tiggere her som sidder eller går rundt med et lille bæger. Har som sagt fået lov at bruge havnens net værk, så jeg kan få dagbogen ført ajur. Nu er det ved at være slut på Maria og Bjarnes ferie de skal se om de kan finde nogen forbindelser hjem, skal jo begge starte på arbejde mandag. Har været rigtig hyggeligt at havde haft dem med, nu må vi så klare resten at turen hjem alene.

 

Kære alle venner, vi er hverken druknet eller blevet slået ned af Polske røver, men mit internet svigter, så vi beklager meget at dagbogen ikke er blevet ført ajur. Sidder lige nu på en netcafe i Stralsund og skriver, men I for mere så snart nettet forhåntlig kommer til at virke igen.

 

Torsdag den 27 juni.

Ligger stadig i Stettin. Maria og Bjarne tog på tøj indøb, tøj er også noget billiger her. Mette og jeg var der imod kuturelle gik et par lange ture og besøgte 2 flotte kirker. Også her i Stettin er der ligesom i Berlin gang i nybyggeri og restaurering.                              Det er stadig meget flot vejr.                                      Fik om aftenen undersøgt muligheder for Maria og Bjarnes hjem tur viste sig at tog herfra og til Lübeck og så vider over Rødby – Putgarten var hurtigste forbindelse..

 

Fredag den 28 juni.

Vi vinkede farvel til Maria og Bjarne kl. 12 og så ville de være i Næstsved ca. 22 en lang tur. Og i meget fint vejr. Vi slappede af resten af dage, og skulle lige vende os til nu at være alene 2 igen..

 

Lørdag den 29 juni.

Flot solskin og kun lidt vind. Vi startede begge dagen med bad. Og var så klar til afsked med Stettin kl. 9.35 efter et spændende ophold.En flot sejltur ud af Stettin, hvor der flere steder var flere valg muligheder, men vi var heldig at vælge rigtig. Så ørne flere gange, som sad langs kanalen og vi kunne komme ret tæt på, fik nogle gode billeder. Ankomst Trzebiez, tyskerne kalder den Ziegenort. Den billigste havn vi har ligget i på hele turen 30 kr med strøm, så var der godt nok heller ikke noget at råbe hurra for med toilet, skulle selv ha´papir med og ikke noget bad. Men eller var ligge pladsen fin. Byen en lille landsby, meget grå  og nedslidt. Kvinderne i byen så rare ud det først vi mødte var tre store madammer der var igang med at luge blomsterbedene i byen. Mænden en stor del så ud til at være alkohollikker, flere lå og sov på bænkene i byen med flasken inden for rækkevidde. En lille foretning var der også som havde meget lange åbningstider, grøntsager lignede noget der skulle være solgt i sidste uge, men hvad skuede så mit øje i deres kølemontre , somersby og enda i 1/2 liter dåser. Nu har jeg kigget efter Somersby i alle supermarkeder i gennem Tyskland og Polen uden held Og så skal man møde dem her på dette udsted. Men vi fik brugt de sidste Polske penge og de fik solgt flere Somersby ,end de vist havde gjordt i lang tid. Kirken besøgte vi naturligvis også lige så kedelig som resten af byen Om afenene kunne jeg enda se tennis på Polsk Eurosport, forstod ikke noget af sroget, men aftenen var redet. det blev regn sener på aftenen.

 

Søndag den 30 juni.

Stod op til tørvejr, overskyet og noget vind.    Sejlede her fra kl. 10 mod Ueckermünde vi blev vugget en del over Stettiner Hafen. Mærkeligt igen at være ude hvor vinden kunne påvirke vores sejlads. Igen at skulle beskæftige sig med vindmålinger. Vi forlod nu Polsk teritorium og vendte tilbage til Tyskland. Og mente så også at vi vendte tilbage til vores moderne it verden med internet forbindelse, jeg skulle blive kloger vores Vodafon trådløse net, som vi havde lånt af Ole og Birgitte og som havde fulgt os indtil nu i Tyskland havde åbenbart meget dårlig dækning i hele området Rügen og først da vi landende i Stubbekøbing kom man på igen.                    Fik en fin plads i her, bortset fra at vores nabo og os var dem der havde aller længst til toilet og havnefoged, ca. 1 km tro jeg, sådan føltes det i hvet fald, vi skulle rundt om hele havnene. Jeg havde fået noget kulde på turen og smerter i maven. Mette mente det ville være godt med noget ris a la mente, lavet på løse ris. Jeg kom dessvære til at sige at den faktisk var dårlige end min nu afdøde faster Maries ris-a-la-mente og så er den slem det kan i hver fald min søster snakke med om. Når men det hjalp åbenbart lidt, fik det i hvert fald bedre i løbet af aftenen.

 

Mandag d. 1 juli.

Afgang Uechermünde kl 8 ikke så meget vind og solen tittede lidt frem ind imellem. Ankomst til Wolgast efter en fin sejlads, vi er nu ude i mere åbnet vand og har ikke land så tæt på som vi har været vandt til i kanalerne. Fik en fin plads langs kajen i Stadt Hafen, der lå kun et par både i forvejen. Men allerede en halv time sener var der fuldt op og man begyndte at ligge uden på hindanden. Så igen var vi heldig med havneplads. Og vi slap også for at havde nogen på siden af os, det frister ikke så meget for sejlbådene at komme til at ligge ved en så forholdsvis høj båd som vores. De føler at vi kigger ned på dem. Vi gik en lang tur i en by med mange gamle og velholdte huse. Var oppe i kirketårnet 184 trappe trin, men så blev vi også belønnet med en flot udsigt over byen og langt omkring. Fik handlet i en Netto, dem er der faktisk mange af hernede, men hvad vi har jo også mange Lidler og Aldier der hjemme. Havne penge 11 euro.

 

 

 

Tirsdag d. 2 juli.

Fik fyldt vand på inden vi vi kastede los fra Wolgast mod Greifswald som vi ankom kl. 13.20. Havde regn på det sidste stykke, men dog tørvejr da vi kom i havn. Greifswald er vældig spænende havn og by. Havnen ligger i en lang kannal, hvis man vil vider ind skal man under en gammel hæve træbro fra 1887, det skulle være en af de ældste hæve broer i Europa som stadig er i funktion. Her er hyggeligt og pænt næsten overalt. Mange flotte stråtækket huse i den gamle bydel. Var ude og kigge på byen da vi blev overrasket af en kraftig byge, til alt held er der gode udhæng på stråtagene, så vi kunne stå i tørvejr til det var drevet over, og solen skinnede igen.          Gik tur om aftenen hvor vi så en meget gammel men flot bevaret kloster ruin fra 1100 tallet. Også en gammel Hollandsk mølle kom vi forbi.                           Fik om aftenen ringet og ønsket Morten tillykke med hans 40 års fødselsdag, mærkeligt pludseligt at havde så gamle børn.

 

Onsdag d. 3 juli.

Afgang kl 9.20, Lidt vind fra siden så vi blev vugget lidt, men flot solskin. Efter en halv times sejlads, blev vi overfaldet af tusindevis af små fluer, ikke de små tordenfluer, mere en minni udgave af alm. fluer. Ankomst Stahlbrode kl. 11.40. En lille hyggelig havn, hvor vi straks blev inviteret til grill ved klubhuset om aftenen.  Gik tur, der var ikke meget at se på, selv kirken var minni, nok den mindste vi har set på turen. Gik på en gammel beton vej nok helt fra krigens tid. Men en kormark med masser af blå Kornblomster havde mere Mettes interresse og hun fik plukket en stor buket.. Da det om aftenen blev grill tid, brød et frygtelig uvejr løs med stærk blæst, meget regn og lidt torden, så valgte at blive i båden og spise spageti ret.

 

Torsdag d. 4 juli.

Afgang Stahlbrode kl. 9.15. Vejret gråt, diset og lidt småregn, ankom Stralsund kl. 11.00 fik en fin plads yderst på den næst sidste bro ind mod byen.          Gik tur i byen igen en spænende by, mange gamle store flotte bygninger. Der er en gammel bymur og byporte om en del af byen. Om eftermiddagen meldte Juna fra Nolds Havn sin ankomst ville være fremme om ca. en time. vi fik travlt med prøve at finde en god plads til dem. De kom godt i havn efter en lang sejlads fra Gedser. Gik tur i byen og havnede på en lille havne knejpe, en af europas ældste havne knejper, en oplevelse.

 

Fredag d. 5 juli.

Fint vejr i Stralsund, var rundt i byen blandt andet inde i den store Marienkirche. Lidt skuffende, da man var i gang med et større en restaurering, med store stilladser. Men ellers er rigtig meget at se på her i Stralsund. Fandt også en markedsplads hvor der blev solgt lidt af hvert. Sluttede aftenen af på vores havne knejpe, hvor serverings damen imponerede os ved at kunne huske hvad vi havde fået at drikke aftenen før.

 

Lørdag d. 6 juli.

Meget flot vejr, tog til middag en to dækker bus på rundtur i byen, fik en masse indformation, forstod dessværre ikke det hele. Kommer vist til at skal en kraftig genopfriskning af det tyske. De andre spiste Fischbrötchen til middag jeg fandt en god pølsevogn. Gik en lang tur om eftermiddagen, Kristian havde set der skulle være en Marineforretning, efter en stor omvej fandt vi den også. Men dessværre lukket så vi traskede hjem igen. Det kostede ham også noget koldt at drikke.           Sluttede selvfølgelig aftenen af på Havne Knejpen, hvor vi efterhånden føler os som stamkunder, men måtte dessvære bedrøve vores barpige med at nu kom vi ikke mere, hvortil hun svarede jo til næste år, så det må vi jo se om vi kan leve op til.

 

Søndag d. 7 juli.

Afgang Stralsund kl. 9 fin sejltur i flot vejr ankomst Vitte på øen Hindensee kl. 12. En stor havn, men næsten fyldt op allerede, vi fik en fin plads, havde dog lidt problemer med at få lagt agter fortøjningerne på da pælene stod meget på skrå, så vi kunne ikke rigtig nå, men igen utrolig hjælpsomme naboer, så ved fælles hjælp blev vi sikkert fortøjret. Kristian og Juna mente også de havde fundet en fin plads indtil de fandt ud af at hvor de lå var pladserne beregnet til større både, så de måtte slippe 5 euro mere end os. Og det var ellers dyrt nok, helt danske forhold 20 euro måtte vi slippe. Men der var vaskemaskiner så Mette gik straks igang med en storvask. Hindensee er en spænende ø, der er næsten ingen biler, ud over en lille øbus, lægen og vvs-mand som havde bil, så var det cykler eller hestevogn. Grillede ude om aftenen, der var finde pladser til dette.

 

Mandag d. 8 juli.

Flot vejr, Mette og jeg fik gang i cyklerne og cyklede igennem Kloster en lille naturhavn og helt op til nordspidsen af Vitte ( synes det er lidt frækt navn til en ø, da enkelt v på tysk udtales f) En meget flot natur, fin cykelsti bortset fra det sidste stykke hvor vi igen mødte den gamle beton vej fra krigens tid. De har utrolig mange Sandtorn på øen, og der sælges også mange steder forskellige ting fabrikeret med Sandtorn, marmelader, likør, snaps og meget mere. Grillede igen ude, Ventede sidst på dagen Inga, Lars og Sofus, de havde varslet deres ankomst ved 18 tiden, men på grund af manglende vind måtte de opgive at nå os i dag, de blev i Barhöfte.

 

Tirsdag d. 9 juli.

Flot vejr, masser af sol. Mette og jeg cyklede en lang tur, denne gang syd på til den tredie havn der findes på Hindensee, tror ikke vejen gik ret meget længere. På kortet ser det som om hele den sydlige del af øen, er meget fugtig og ikke farbar. Landskabet vi cyklede igennem var meget forskellig fra den nodlige del af øen. Her gik bdet ret hurtig over til nærmest hedelandskab med lyng og enlige fyr og enebær buske.   Tog ved middagstid imod Inga, Lars og Sofus, stor gensyns glæde med alle tre. Fik tømt Lars fine rom som velkomst .    Grillede alle sammen om aftenen. Meget hyggeligt et ældre ægtepar ved et nabobord havde medbragt hamonika og saxofon, god underholdning.

 

Onsdag d. 10 juli.

Vores og mandskabet på Junas tanke var at sejle til Ralswiek, for at overvære det meget kendte friluftsspil der opføres her hver aften hele sommeren. Men vi blev kloger der stod en stiv vind ind i havnen omkring 10 sek.m. Så vi valgte at blive liggende, de næst dage ser heller ikke for lovende ud. Fredag skulle der ære en chance for at komme over Østersøen Juna og Kristian valgte sammen med os at tage en tur med hestevogn, turen gik til Kloster hvor vi havde halvanden time før vi kunne få en vogn tilbage, så vi fik set byen, havnen og kirken. Fik at vide af vores chauffør at der om vinteren boede ca. 1000 mennesker på Hindensee, om sommeren blev beboer antalet 10 doblet.         Grillede og spiste på MorgenFruen om aftenen da det simpelthen blæste for meget og var for koldt til udendørs spisning.

 

Torsdag d. 11 juli.

Stadig væk blæsevejr. Vinkede farvel til Inga, Lars og Sofus, de skulle til Stralsund og tage imod Lars´s døtre der skulle sejle med nogle dage. Vi andre fire gik tur til stranden på vestsiden af øen, for at kigge på bølgerne. Det er blevet meget luner i vejret, så der var en del badende. Blev forbavset over at tyskerne er så frigjordte, nemlig mange nøgenbader.

 

Fredag d. 12 juli.

Var spændte da vi stod op, havde vinden lagt sig. Jo det så fint ud sol og kun 4 sek. m. Så afgang fra Vitte kl. 6.45. Fin tur over Østersøen ankom Stubbekøbing kl. 13.30. Gik en tur i byen, skulle selvfølgelig lige et smut ind og se kirken, en flot kirke. Vi lå i fiskerihavnen, så et smut over at kigge i lysbådehavnen blev der også tid til. Spiste om aftenen sammen med Juna og Kristian i havnegrillen. Tog efter et bad afsked med Juna og Kristian, de ville fortsætte til Nyord, og vi ville sejle hjem.

 

Lørdag d. 13 juli.

Stod tidlig op og var klar til afgang Stubbekøbing kl. 7.30. Fin tur under først Farøbroen og sener Storstrømsbroen. der stod en del vind da vi nærmede os Knudshoved, og vi blev vugget en del indtil vi fik rundet Knudshoved kosten, og fik vinde skråt ind bagfra mod Karrebæksminde.  Nåede lige broen kl. 11 og kom med som sidste båd, med under broen var også Monica og Michael samt Michaels broder i deres båd, de kom hjem fra Omø. Var hjemme i Nolds havn kl. 12. Rart igen at være hjemme, men vi er begge enige om at det har været et fantastisk tur. Og vi har en masse oplevelser og indtryk med hjem i bagagen. Og kun vores børnebørn har synes at den har varet for længe.

 

Tak til alle Jer der har kigget med, og fulgt os på vores tur, der har i øjeblikket været 1071 besøg på vores side Berlin turen 2013. Langt over hvad vi havde forventet.

Tilføj en kommentar

Din e-mail vil ikke blive offentliggjort.

wp-puzzle.com logo